Yaşam

Osmanlı dönemi ticari hayatına ışık tutan kitap: Osmanlı’da Sarraflar ve İlişki Ağları

Osmanlı İmparatorluğu’nda sarraflar, kurdukları finansal ağlarla, modern bankacılığın gelişmesine kadar imparatorluğun Avrupa ile finansal bütünleşmesinde rol oynayan temel aktörlerdi. Bir bakıma paranın patronları imparatorluğun bankasız bankacılarıydı. Öyle ki sarraf bazı aileler bu işi kuşaktan kuşağa aktarılan bir gelenek olarak sürdürüyorlardı.

Özellikle 16. yüzyılın ortalarından itibaren imparatorlukta artan nakit ihtiyacı ve iltizam sisteminin yaygınlaşması, sarrafların hızla artmasına neden oldu. 17. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın ortalarına kadar olan dönem sarrafların dönemiydi.

Ancak bu altın çağın bir de kötü tarafı vardı. İmparatorluğun nakit çarkını yürütme işlevi üstlenen sarraflar, kimi zaman yolsuzluk ve ihanet nedeniyle devlet tarafından zulme uğratılmış, öldürülmüş ve el konulmuştu.

Osmanlı İmparatorluğu’nda sarraflar

Ertan Ünlü, sarrafların Osmanlı ekonomik, siyasi ve sosyal yapısı üzerindeki etkilerini darphane sarrafı Bedros ve Sakız sarrafı Dimitri örnekleri üzerinden analiz ediyor. Üstelik bunu sosyal bilimlerde yeni yeni kullanılmaya başlanan sosyal ağ analizi ile yaparak para değiştirici konusuna farklı bir kapı açmaktadır.

Kapsamlı bir araştırma

Timaş Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan eser, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sarraf kültürünü inceliyor. Alanında değerli eserler arasında sayılan kitapta, Osmanlı İmparatorluğu’nun medeniyet ve kültür hayatına ilişkin kapsamlı bir araştırma inceleniyor.

Para değiştiricinin tarihsel gelişimi

Osmanlı Devleti’nde sarrafların değerli bir payı olmasına rağmen, bugüne kadar sarraf parasının tarihçesi hakkında monografik bir çalışma yapılmamış, dolayısıyla sarrafın tarihsel gelişimi, sarrafların ekonomik durumları, kitap kültürünün oluşmasında ve yayılmasında oynadıkları rol hakkında herhangi bir monografik çalışma yapılmamıştır. tartışmalara yol açtı. Osmanlılarda sarrafları ve sarrafları sistematik olarak incelemek mümkün olmamıştır.

Para değiştiricinin ortaya çıkışı

Antik çağda Asya, Afrika ve Mezopotamya’dan elde edilen altın çoğunlukla komşu ülkelerdeki zenginler ve devlet adamları tarafından satın alınıyordu. Altından kesilmeye başlayınca, bunun ticaretini yapan, sonradan sarraf olarak adlandırılan alışverişçiler ortaya çıktı.

Kitap sayfasının linki:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu