Kayseri Çemen coğrafi işaret aldı
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Ticaret Odası (KTO), şehrin yöresel lezzetlerinden biri olan Çemen otunu tescil ettirerek coğrafi işaretli ürün sayısını 13’e çıkardı.
KTO Lideri Ömer Gülsoy yaptığı açıklamada; Coğrafi işaret tescilli eserler, yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek olmayı, klasik bilgi ve kültürel değerleri korumayı, turizme katkı sağlamayı ve eserlerin taklitiyle mücadele etmeyi amaçlamaktadır. ” söz konusu.
İlimizde coğrafi işaret tescili en fazla olan kurum olarak Kayseri’yi gastronomi turizminde en çok tercih edilen illerden biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Gülsoy, şöyle konuştu: Şehrimizle özdeşleşen bu ürünlerin Avrupa Birliği (AB) tarafında da tescil başvuru sürecini tamamlayacağız” dedi. Tekrar başlattık.
Ayrıca Kayseri Yağlama, Kayseri Katmeri, Kayseri Tandır Böreği, Kayseri Kurşun Aşı, Kayseri Nevzinesi, Kayseri Yağlı Mantı, Kayseri Tepsi Mantısı, Kayseri Fırın Ağzı Kebabı ve Kayseri Gül Baklava’nın coğrafi işaret tescillerini alarak eserlerimizi koruma altına aldık. İlimizin yöresel lezzetleri. Anladık.
Son olarak başvuru yaptığımız Kayseri Çemen coğrafi işaret tescili ile odamızın kayıtlı kuruluşu olan eser sayısını 13’e çıkardık. Kayseri Sucuk Dolma ve Kayseri Pastanesi için tescil sürecimizin devam ettiğini belirtmek isterim. Aşı. İlimize özel çalışmalarımızın coğrafi işaret etiketi almış olması, Kayseri’nin tanıtımında ve sisteme dahil olan üretici firmaların itibarında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle coğrafi işaretli ürün sistemine dahil olan firma sayısının artırılması büyük önem taşıyor.” söz konusu.